1- Belediye Başkan Vekili Su ve Kanalizasyon İdaresi Yönetim Kurulu Başkanlığı Görevini Yürütebilir mi?

1- Belediye Başkan Vekili Su ve Kanalizasyon İdaresi Yönetim Kurulu Başkanlığı Görevini Yürütebilir mi?

Sayı: 45730004-641.04- 8114836

Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün ilgi yazısı özetle; Genel Müdürlüklerinde, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığını müfettişlerince yapılan denetimde, yönetim kurulu toplantılarına Büyükşehir Belediye Başkan Vekilinin başkanlık etmesinin tenkit konusu edildiği ancak 5393 sayılı Belediye Kanunun 40 ıncı maddesinde ”… Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir.” hükmünün yer aldığı bu kapsamda uygulama hakkında tereddüt hasıl olduğu belirtilerek konu hakkında Bakanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 5393 sayılı Belediye Kanununun “Belediye başkanı” başlıklı 37 nci maddesinde, “Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usûllere göre seçilir.

…” hükmü,

“Belediye başkanının görev ve yetkileri “ başlıklı 38 inci maddesinde, “Belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır:

d) Meclise ve encümene başkanlık etmek.

…” hükmü,

“Başkan vekili “ başlıklı 40 ıncı maddesinde; “Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir.

Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir.

Başkan vekiline, görev süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verilir.

…” hükmü,

2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu, “Yönetim Kurulu” başlıklı 7 nci maddesinde, ” Yönetim Kurulu bir başkanla beş üyeden oluşur.

Büyük Şehir Belediye Başkanı Yönetim Kurulunun başkanıdır. Belediye Başkanının bulunmaması halinde, Genel Müdür Yönetim Kuruluna başkanlık eder.

Genel Müdür ile genel müdür yardımcılarından hizmette en eski olanı, hizmette eşitlik halinde yaşlı bulunan Yönetim Kurulunun tabii üyesidirler. Yönetim Kurulunun diğer üç üyesi İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanının teklifi ve Çevre ve Şehircilik Bakanının onayı ile atanır.

Yönetim Kuruluna atanan üyelerin hizmet süresi 3 yıldır. Süresi dolanlar yeniden atanabilirler. Bir üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde, yerine atananlar daha önceki üyenin süresini tamamlarlar. Yönetim Kuruluna atanacak olanların İSKİ'nin konusuna Not: Belediye başkan vekilinin SUKİ yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütülmesi hk giren teknik işlerde, yöneticilikte veya işletmecilikte uzmanlaşmış bulunmaları ve uzmanlıklarına uygun yüksek öğrenim görmüş olmaları gerekir.

Üyeler, Devlet memurlarına ilişkin mevzuatta yer alan istisnalar dışında, özel ya da kamu sektöründe başka bir görev alamazlar. Genel, katma ve özel bütçeli idarelerin, kamu iktisadi teşebbüslerinin kadrolarından yönetim kuruluna getirilenler asıl görevlerinden maaşsız izinli sayılırlar. Bu kimselerin memuriyetleri ile buna ait her türlü hak ve yükümlülükleri saklıdır. İzinli oldukları müddet, terfi ve emekliliklerinde fiili hizmet olarak hesaba katılacağı gibi bunlardan izinli oldukları sıradaterfi hakkını kazananlar, başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın terfi ettirilirler.

Yönetim Kurulu üyelerinin ücretleri izinli sayıldıkları kurumlarda ellerine geçen ücretlerden daha az olursa, aradaki fark tazminat olarak kendilerine ödenir.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan Danıştay 8. Dairesinin E.2016/2688 ve K. 2016/7393 sayılı kararında “…görevi başında bulunmayan belediye başkanı tarafından vekil tayin edilen başkan vekilinin, belediye başkanıyla aynı yetki ve görevlere sahip olması, meclis birinci başkan vekilinin ise; görevinin başında bulunmasına rağmen meclis toplantısına başkanlık edecek durumda olmayan belediye başkanı yerine meclise başkanlık edeceği değerlendirildiğinden, aynı gerekçe ile tesis edilen işlemde hukuka aykırılık; aksi gerekçe ile işlemi iptal eden Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir …” ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri ve Danıştay kararı birlikte değerlendirildiğinde, belediye başkanı belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisi, belediye meclisi ve belediye encümenin başkanıdır. Belediye başkanı görevi başında bulunamayacağı durumlarda bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir ve başkan vekili kanunlarla belediye başkanına tevdi edilmiş tüm hak, sorumluluk ve yetkilerini kullanabilir, aynı zamanda belediye meclisi ve belediye encümeni başkanlığını da yürütür.

Diğer taraftan, su ve kanalizasyon idareleri yönetim kuruluna büyükşehir belediye başkanlarının başkanlık edeceği, belediye başkanının bulunmaması halinde, genel müdürlerin yönetim kuruluna başkanlık etmesinin görevi başında olmakla birlikte toplantıya katılma durumu olmayan başkan için geçerli olduğu, ayrıca söz konusu yönetim kurulu başkanlığının belediye başkanlarının şahsına değil bulunduğu makama tevdi edilmiş bir görev olduğu, dolayısıyla belediye başkan vekilinin asılın yetkilerine sahip olarak vekilliği süresince belediye meclisi ve belediye encümeni başkanlığının yanı sıra SUKİ yönetim kurulu başkanlığını da yürütmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

kaynak: https://webdosya.csb.gov.tr/db/yerelyonetimler/icerikler/suk-_yonet-m_kurulu-20231213085548.pdf