Belediye Başkanı Ücretli Ders Verebilir Mi?

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı : E-14399437-622.02-965436                                                                                                          27.05.2021

Konu : (GÖRÜŞ) Belediye Başkanının Ücretli Ders Vermesi Hk.

… BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi : 11.02.2021 tarihli ve 1757 sayılı yazınız.

İlgi yazı ile belediye başkanının, meslek yüksekokulunda çeşitli branşlarda ders ücreti karşılığında ders vermesinde bir sakınca bulunup bulunmadığı hususunda Genel Müdürlüğümüzün görüşü talep edilmektedir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Öğretim görevlileri” başlıklı 31 inci maddesinde;

Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim - öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler. (Ek cümle:15/4/2020-7243/3 md.) …” hükmü

5393 sayılı Belediye Kanununun “Belediye başkanı” başlıklı 37 nci maddesinde;

Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usûllere göre seçilir.

Belediye başkanı, görevinin devamı süresince siyasî partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor kulüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz.” hükmü,

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 257 nci maddesinde;

“… (2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri incelendiğinde; gerek 5393 sayılı Kanun’da gerekse 2547 sayılı Kanun’da belediye başkanlarının yükseköğretim kurumlarında gerekli şartları sağlaması halinde öğretim görevlisi sıfatıyla ders vermesine engel bir hüküm bulunmadığı, öte yandan belediye başkanlığı temelde tam zaman esaslı icra edilen bir kamu hizmeti olduğu için belediye başkanının, ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen şartların varlığı halinde ve yürüttüğü kamu görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstermemek kaydıyla meslek yüksekokulunda ders saati ücreti ile görevlendirilebileceği değerlendirilmektedir. Bilgi edinilmesini rica ederim.

Bakan a.

Genel Müdür