4734 s. K. m. 3 (g) İstisna Hükmü Kapsamında Yapılan Ödemelerde Vergi Borcu Sorgulaması Yapılması

4734 s. K. m. 3 (g) İstisna Hükmü Kapsamında Yapılan Ödemelerde Vergi Borcu Sorgulaması Yapılması

28/07/1953 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un “Amme alacağı ödenmeden yapılmayacak işlemler ile işlem yapanların sorumlulukları” başlıklı 22/A maddesine göre;

“4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamına giren kurumlar ile kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşlar (meslekî kuruluşlar ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) mal veya hizmet alımları ile yapım işleri nedeniyle hak sahiplerine yapacakları ödemelerde, Maliye ve Hazine Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge arayacak ve yapılacak ödemelerden istihkak sahiplerinin amme borçlarını keserek ilgili tahsil dairesine aktaracaklardır.”

Görüleceği üzere madde metninde vergi borcu sorgulamaya ilişkin yükümlülük 4734 sayılı Kanun kapsamında yapılan ihalelere ilişkin olarak yüklenmemiş, 4734 sayılı Kanun kapsamına giren kurumların bütün mal, hizmet ve yapım işlerine ilişkin ödemelere ilişkin yüklenmiştir.

Bu nedenle idareler 4734 s. K. 3 (g) maddesi kapsamında yapacakları mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler sırasında vergi borcu sorgulaması yapmak zorundadırlar.