SAYIŞTAY: Belediye Şirketi Serbest Tüketici İse Elektrik Alımlarını 4734 S. Kanun Kapsamında Almalıdır

SAYIŞTAY: Belediye Şirketi Serbest Tüketici İse Elektrik Alımlarını 4734 S. Kanun Kapsamında Almalıdır

Serbest Tüketici Olan Şirketin Elektrik Enerjisi Alımlarında İhale Mevzuatına Uyulmaması

Şirket, serbest tüketici olma hakkına sahip olmasına rağmen elektrik ihtiyacını elektrik dağıtım şirketinden ihale yapmaksızın karşılamıştır.  4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesine göre; Kanun’a tabi idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerinin bu Kanun hükümlerine göre yürütülecektir. Aynı Kanun’un “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde; bu Kanunun uygulanmasında, Mal: Satın alınan her türlü ihtiyaç maddeleri ile taşınır ve taşınmaz mal ve hakları şeklinde tanımlanmıştır.

6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda da, serbest tüketici: Kurul tarafından belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha fazla tüketimi bulunduğu veya iletim sistemine doğrudan bağlı olduğu veya organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğini haiz olduğu için tedarikçisini seçme hakkına sahip gerçek veya tüzel kişiyi ifade etmektedir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından serbest tüketici limiti 2019 yılında 1600 kWh olarak belirlenmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 13.10.2011 tarihli ve 13316 sayılı Genelgesine göre 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında bulunan idarelerce; elektronik haberleşme hizmetleri ile serbest tüketici olmaları halinde elektrik ve doğalgaz ihtiyaçlarının ihale yolu ile temin edilmesi esastır.

Yasal düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde, serbest tüketici olmaları halinde, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu Kanunu kapsamındaki kamu idarelerinin (belediye şirketleri 4734 kapsamındadır) elektrik ve doğalgaz ihtiyaçlarını ihale yoluyla temin etmelerinin esas olduğu anlaşılmaktadır.