SAYIŞTAY TEMYİZ KURULU: Bütçe İçi İşletmenin İşlettiği Düğün Salonu, Kafeterya Vs.'den Meclis Üyesi, Belediye Personeli İndirimli Faydalanamaz.

SAYIŞTAY TEMYİZ KURULU: Bütçe İçi İşletmenin İşlettiği Düğün Salonu, Kafeterya Vs.'den Meclis Üyesi, Belediye Personeli İndirimli Faydalanamaz.
SAYIŞTAY TEMYİZ KURULU: Bütçe İçi İşletmenin İşlettiği Düğün Salonu, Kafeterya Vs.'den Meclis Üyesi, Belediye Personeli İndirimli Faydalanamaz.

Konu: Kurumun bütçe içi işletme ile işlettiği yerlerde sunulan hizmetlerin Belediye Meclis ve Encümen Kararı ile bazı kişilere indirimli olarak sunulması.


GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ


334 sayılı Ek İlamın 2. maddesiyle; Kurumun bütçe içi işletme ile işlettiği yerlerde sunulan hizmetlerin Belediye Meclis ve Encümen Kararı ile bazı kişilere indirimli olarak sunulmasının, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal Ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1. Maddesinde ifade edilen “ticari indirim” olarak kabul edilmesi nedeniyle, 206 sayılı İlamın 12. Maddesiyle verilen ilişilecek husus bulunmadığına ilişkin hükmün, Temyiz Kurulu’nun 17.01.2018 tarih ve 43990 sayılı kararı ile Belediye meclisinin aldığı kararın kanuna aykırı olduğu gerekçesi ile bozulması nedeniyle ilgili Dairede yeniden görüşülmesi neticesinde, bu kez indirimin; Belediyenin yapmak zorunda olmadığı hizmetler için yapıldığı gerekçesiyle, ticari nitelikte olduğu kanaati ile ilişilecek husus yoktur şeklinde hükmü verilmiştir.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Ücrete Tabi İşler” başlıklı 97. Maddesinde; “Belediyeler bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkilidir. Belediye'ye tekel olarak verilmiş işler kendi özel hükümlerine tabidir” hükmüne yer verilmiştir. Bu madde hükmü ile Belediye Meclislerine Belediyenin işlettiği kafeteryalarda, düğün ve toplantı salonlarında ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri hizmetler için tarife düzenleme yetkisi verilmiştir.

Yapılan incelemede, 05.01.2012 tarih ve 2012-1/2-37 numaralı Meclis Kararı ve 22.05.2014 tarih ve 133 sayılı Belediye Encümen Kararları doğrultusunda, herhangi bir dayanağı olmaksızın Kurumun bütçe içi işletme ile işlettiği yerlerde sunulan hizmetlere ilişkin belediye meclis üyeleri, kurum personeli ve hizmet alımı suretiyle istihdam edilen taşeron işçilerine %20 indirim uygulandığı görülmüştür.

4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal Ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1. maddesinde;

“Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz.

(…)

Bakanlar Kurulu birinci fıkra hükmünden muaf tutulacak kişi veya kurumları tespit etmeye yetkilidir. …” denilmektedir.

Gerek 5393 sayılı Belediye Kanunu, gerekse diğer Kanunlarda meclisin yetkileri belirlenmiştir. Meclisler kanunla kendisine yetki verilmeyen bir konuda karar alamayacağı gibi, kanuna aykırı karar da alamaz. Kanuna aykırı karar alınması durumunda alınan karar geçersiz olur ve alınan kararın sonuçlarından karar alanlar ve bu kararı uygulayanlar da sorumlu olur.

Buna göre, Belediye Meclislerine Belediyenin işlettiği kafeteryalarda, düğün ve toplantı salonlarında ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri hizmetler için tarife düzenleme yetkisi verilmekle birlikte, belediyelerin Meclis Kararı ile üretilen mal ve hizmet bedellerinde herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulaması mümkün değildir.

334 sayılı ilamda herhangi bir kanuni zorunluluğa dayanmayan hizmetler için yapılan indirimlerin, “ticari indirim” olarak kabul edilmesi gerektiği ifade edilmişse de bununla ilgili herhangi bir yasal mevzuat belirtilmemiştir. Kaldı ki fiilen yapılan indirimlerden bütün müşterilerin değil sadece “belediye meclis üyeleri, kurum personeli ve hizmet alımı suretiyle istihdam edilen taşeron işçileri” nin yararlanacak olması, bu indirimlerin ticari nitelikte olmadığının açık bir delidir. Şayet bu indirimler herkesi kapsayacak şekilde belirlenmiş ve uygulanmış olsaydı, bu durumda ticari nitelikte olduğunu değerlendirmek mümkün olabilecekti.

Bu itibarla, 7. Daire tarafından 334 sayılı Ek İlamın 2’ inci maddesiyle verilen ilişiği yoktur hükmünün, yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak, 17.01.2018 tarih ve 43990 sayılı Temyiz Kurulu Kararında belirtildiği üzere yeniden hüküm tesisini teminen yeniden BOZULARAK dosyanın kararı veren DAİREYE GÖNDERİLMESİNE, (Üye ... , Üye ... , Üye ... , Üye... ve Üye ... ‘ün aşağıda yazılı ayrışık görüşlerine karşı) oy çokluğuyla,

Karar verildiği 09.10.2019 tarih ve 46733 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.

Kaynak: https://kararlar.sayistay.gov.tr/tkk/?krr=20966

Yılı

2014

Dairesi

7

Dosya No

44405

Tutanak No

46733

Tutanak Tarihi

9.10.2019