Belediye; Kira Süresinin Sonunda Yeni Kira Bedeli Belirleyerek Sözleşmeyi Uzatamaz!!!

2886 sayılı Kanun’un 64 üncü maddesine göre; kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresi on yıldan çok olamayacaktır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Encümenin görev ve yetkileri” başlıklı 34 üncü maddesinin (g) bendine göre belediye encümeni; taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar verebilir.

Mezkûr Kanun’un “Meclisin görev ve yetkileri” başlıklı 18 inci maddesinin (e) bendine göre belediye meclisi; taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar verebilmektedir.

Yukarıda yer alan mevzuat açıklamaları doğrultusunda belediye encümeni en fazla 3 (üç) yıllığına, belediye meclisi ise 10 (on) yıllığına taşınmaz kiralaması yapabilmektedir. Ancak fiili durumda mevcut kiracı olan Zafer A.Ş. 18 (on sekiz) yıldır kiracıdır. Kiracının kira süresi 31.12.1999 tarihinde sona ermesine rağmen kiracılık ilişkisi devam etmiştir.

Mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde, kiralama işine ait ihalenin 2886 sayılı Kanun’un 51/g maddesi kapsamında pazarlıkla yapılması mümkün olmadığı gibi, kira süresi dolan belediyeye ait taşınmazların 2886 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak ihale yapılmaksızın tekrar kira sözleşmelerinin yenilenmesi veya uzatılması şeklinde kiralamaya devam edilmesinin mümkün olmadığı görülmektedir.

Sayıştay Genel Kurulu’nun 21.03.1993 tarihli ve 4761/1 sayılı Kararı’na göre; Genel ve Katma Bütçeli İdareler, Özel İdare ve Belediyeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar tarafından, 2886 sayılı Kanuna göre kiraya verilen gayrimenkullere ait kira sözleşmelerinin yenilenmesi, uzatılması veya sona erdirilmesi, kira tespiti konularında 2886 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. Sözleşme bitiminde yeni kira bedeli tespit edilerek sözleşmelerinin uzatılması mümkün değildir.