Sayıştay: Büyükşehir Belediyesince Verilen İşletme Hakkının İhalesiz Olarak Üçüncü Kişilere Kiralanması Mevzuata Aykırıdır

.... Büyükşehir Belediyesi şirketi olmasından dolayı ..... AŞ.’ye mevzuat kapsamında .... Büyükşehir Belediyesi tarafından işletme hakkı devri yapılan taşınmazlardan bazılarının bu defa Belediye Şirketi tarafından ihalesiz olarak üçüncü kişilere kiraya verildiği anlaşılmıştır.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun “Şirket kurulması” başlıklı 26’ ncı maddesinde;

“...Büyükşehir belediyesi, mülkiyeti veya tasarrufundaki hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini, sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini işletebilir; ya da bu yerlerin belediye veya bağlı kuruluşlarının % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenecek süre ve bedelle işletilmesini devredebilir. Ancak, bu yerlerin belediye şirketlerince üçüncü kişilere devri 2886 sayılı Kanun hükümlerine tabidir.”

Denilmektedir.

Belediye şirketlerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanun’u kapsamında yer almamakla birlikte yukarıda yer verilen madde gereğince belediyelerden işletme hakkını devraldığı taşınmazları üçüncü kişilerin kullanımına bırakabilmeleri için 2886 sayılı Kanun’a göre işlem yapmaları gerekmektedir.

Oysa Belediye Şirketinin 2019 yılı içerisinde .... Büyükşehir Belediyesinden daha önce işletme hakkını devraldığı toplam  X adet taşınmazı ihalesiz olarak üçüncü kişilere kiraya verdiği tespit edilmiştir. Söz konusu taşınmazların 2886 sayılı Kanun'a uygun olarak ihale edilmesi gerekmektedir.