Muhtar Seçilen Kişi Belediye Şirketindeki Görevine Devam Edebilir Mi?

31.04.2024 mahalli idareler seçimlerinden sonra tarafımıza en çok sorulan sorulardan bir tanesi de “Muhtar seçilen bir belediye şirketi işçisinin şirketteki görevine devam edip edemeyeceği?” sorusudur.

Öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta belediye şirketlerinin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında faaliyet gösteren özel hukuk tüzel kişisi olduğudur. Bunun en doğal sonucu da bu şirketleri yönetenlerin “basiretli iş adamı gibi” hareket zorunluluğudur.

Bu açıdan belediye şirketinde görevli bir kişinin muhtar seçilmesi hususu ele alındığında; Şehir ve Kasabalardaki Mahalle Muhtar Ve İhtiyar Kurulları Tüzüğü’nün 39 uncu maddesine göre Muhtar; kendisine çalışma yeri olarak belli bir yer ayırmak ve bu yerde gündelik işlerini görmeğe yetecek kadar günün belli saatlerinde bulunmak ve bunu mahalle halkına ilan etmek ve yerin en büyük mülkiye memuruna bildirmek ve çalışma yerinin giriş kapısının uygun bir yerine muhtarlığın başlığını taşıyan bir levha koymak ödevindedir.

Bu hükme göre bir muhtar günün belirli saatlerinde mutlaka muhtarlık görevini yapmak zorunda olup bu saatlerde belediye şirketindeki görevini yapamayacak ve şirkete olan çalışma yükümünü yeterince yerine getiremeyecek ve şirketten ücret aldığı zamanlar için şirket için çalışmayacaktır. Bu durum kendi sermayesini koyarak şirket kuran bir şahıs için nasıl ki kabul edilemeyecek bir husus ise kamu kaynağı kullanan belediye şirketleri için evveliyetle kabul edilemeyecek bir husustur.

Bunu örneklendirecek olursak; bir şirketin makam şoförünün muhtar seçilmesi halinde muhtarlık görevini yaparken genel müdürün işlerini aksatması düşünülemez. Bu şirkete muhtarlık görevinin yapıldığı saatlerde başka bir makam şoförü istihdam edilmesi bir sermaye şirketine “şirketin izni olmadıkça” dayatılamaz. Aynı husus belediye şirketleri için de geçerlidir.

Buraya kadar anlatılanlar çerçevesinde bir belediye şirketinde muhtar seçilen kişinin şirketteki görevine devam edebilmesi hususuna karar verme yetkisi şirket yönetim kurulunun kararına bağlı olup, devam etmesi yönünde alınacak bir kararın kamu kaynağı kullanan belediye şirketlerinin basiretli iş adamı gibi hareket etmedikleri gibi bir sonuca neden olabileceği tarafımızca değerlendirilmektedir.