Belediye Şirketi Dernek ve Vakıflara Yardımda Bulunabilir Mi?

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanunu'nun "Bütçelerden Yardım Yapılması" 29 uncu maddesinde;

Gerçek veya tüzel kişilere kanunda veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamaz, yardımda bulunulamaz veya menfaat sağlanamaz. Ancak, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde öngörülmüş olmak kaydıyla; kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere yardım yapılabilir.”

denilmektedir.

Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun "Diğer Kuruluşlarla İlişkiler" başlıklı 75 inci maddesinde;

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile 5253 sayılı Dernekler Kanununun 10 uncu maddesi; belediyeler, il özel idareleri, bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları SAYIŞTAY DENETİMİNE TABİ ŞİRKETLER İÇİN UYGULANMAZ.” denilmektedir.

Yukarıdaki hükümlerden anlaşılacağı üzere; belediyeler ve belediyeler şirketlerinin dernek ve vakıflara nakdi yardım yapması söz konusu değildir ancak ayni yardımda bulunmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.