Sayıştay: Büyükşehir Belediyesi’nin Yemek Hizmeti Alımını İhalesiz Olarak Belediye Şirketinden Gerçekleştirilmiş Olmasının Kamu Zararı Oluşturmadığı

Yemek hizmetleri ihalesi:
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 2 nci maddesinde, belediyelerin mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin 4734 sayılı Kanun da belirtilen ihale usullerine tabi olduğu belirtilmiş olmasına rağmen, ............... Büyükşehir Belediyesi’nin ......hizmet alımının, ihalesiz olarak, belediye şirketi olan ...................San. Tic. A.Ş.’den gerçekleştirilmiş olmasının mevzuata aykırı olduğu aynı zamanda da Türk Ceza Kanunu açısından da suç olduğu konusuyla ilgili olarak;
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 2 nci maddesinde;
“Aşağıda belirtilen idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri bu Kanun hükümlerine göre yürütülür:
a) (Değişik: 1/6/2007-5680/1 md.) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı; döner sermayeli kuruluşlar, birlikler (meslekî kuruluş şeklinde faaliyet gösterenler ile bunların üst kuruluşları hariç), tüzel kişiler.” denilmektedir.
Aynı Kanununun 5 inci maddesinde ise;
“İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.

Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. Diğer ihale usulleri Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabilir.” denilmektedir.
.............. Büyükşehir Belediye Meclisinin .......tarih ve ..........sayılı kararı ile, belediye hizmet binası eklentisi içinde yer alan Belediye yemekhanesinin Belediye çalışanlarına ücreti karşılığında yemek verilmek üzere.............................San. Tic. A.Ş.’ye sosyal tesis olarak tahsis edilmesine karar verilmiştir. Söz konusu karara istinaden de Belediyenin personelinin yemek ihtiyacı ilgili belediye şirketinden ihalesiz olarak temin edilmiştir.
Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nde, Devlet Memurlarının yiyecek yardımından hangi hallerde, ne şekilde faydalanacakları ve bu yardımın uygulanması ile ilgili esaslar belirlenmiştir. Bu Yönetmeliğe göre, Yiyecek yardımı yemek verme şeklinde yapılır ve bu yardım karşılığında nakden bir ödemede bulunulmaz. Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere, bu Yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır. Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır. Kurum bütçelerine yiyecek yardımı karşılığı olarak konulan ödenek, memurlara yemek vermek üzere kurulan yemek servisi, yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluşa ödenir. Dolayısıyla, kurum bütçelerine yiyecek yardımı karşılığı konulan ödenekten ihale yapmak suretiyle memurlara yemek verilmesi de -uygulamada sıkça yapılmış olsa da- aslında mevzuatın gereği değildir. Bu ödenek, ancak, memurlara yemek vermek üzere kurulan yemek servisi, yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluşa ödenebilir. ..............
Büyükşehir Belediye uygulamasında da, Belediye yemekhanesi memurlara ücreti karşılığında yemek verilmek üzere belediye şirketine tahsis edilmiş, yemek yiyen memurlar için de, bu şirkete, Yönetmeliğe göre memurlardan tahsil edilecek en az tutar üzerinden ödeme yapılmıştır. (Yapılan savunmalardan da anlaşılacağı üzere, gerçekleştirilen uygulama, iptal edilmiş olan ihaledekinden daha tasarruflu bir uygulama olmuştur.) Söz konusu şirket, ilgili Yönetmelikte, bu ödeneğin aktarılabileceği kuruluşlardan olduğundan, yapılan ödemeyle ilgili olarak, herhangi bir kamu zararı oluşmaması sebebiyle, konunun İçişleri Bakanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığına yazılmasına da gerek bulunmamaktadır.
Bu itibarla, kamu zararı oluşmayan ..............TL yemek bedeli ödemesi ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.

Kaynak: www.sayistay.com